Zwangere vrouwen zoeken vaak (te) laat hulp bij rug- en bekkenklachten

Rug- en bekkenklachten tijdens de zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat 50-80% van de vrouwen bekken of lage rugklachten ervaart tijdens de zwangerschap. In dit geval hebben vrouwen die al rugklachten hadden voor de zwangerschap twee keer zoveel kans op rugklachten tijdens de zwangerschap dan vrouwen zonder klachten.

Veel vrouwen denken dat rug en bekkenklachten bij de zwangerschap horen. Daarom lopen zij vaak ook te lang door met deze klachten, totdat er zoveel pijn is dat er bijna geen andere keus is dan hulp te zoeken. Ondanks dat het lichaam vele veranderingen doormaakt tijdens de zwangerschap hoeft dit niet als pijnlijk ervaren te worden. Onze ervaring is dan ook dat als vrouwen vroeg behandeld worden voor dit soort klachten de resultaten het grootst zijn en zij tijdens de zwangerschap weinig pijn ervaren.

De behandeling

Onze chiropractors gebruiken aangepaste technieken en hulpmiddelen voor het behandelen van zwangere vrouwen, waardoor je tot op de laatste dag van je zwangerschap bij ons terecht kunt. Met deze technieken zorgen wij voor een juiste spier balans rond bekken en daarmee de benodigde stabiliteit. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een speciaal zwangerschapskussen dat zorgt voor nog meer comfort tijdens de behandelingen. Het behandelprogramma wordt compleet aangepast aan jouw persoonlijke situatie en kan naast behandelingen ook adviezen en oefeningen omvatten voor tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Wanneer een afspraak maken?

Zoals eerder gezegd maken vrouwen eerder te laat een afspraak dan te vroeg. Zoals altijd geld ook nu; beter voorkomen dan genezen. Als er pijn ontstaat in het lichaam betekend dit dat er al een tijdje iets niet goed functioneert. Worden deze signalen genegeerd dan kan de pijn heviger worden of zich verspreiden naar meerdere plekken. Enkele van deze signalen zijn; Pijn bij het schaambeen, bekken, lage rug en-/of de benen maar ook pijn in de nek, schouders of het hoofd. 

Ben je al eerder zwanger geweest en heb je toen klachten ervaren? Dan is het belangrijk om bij een volgende zwangerschap de klachten voor te blijven. Maak een afspraak voordat de klachten ontstaan zodat je tijdens de gehele zwangerschap goed wordt begeleid. Met periodieke controles tijdens de zwangerschap kunnen veel klachten worden voorkomen.